Close Right Contact SideBar Box

Προγραμματισμένα Σεμινάρια

Τοποθεσία & ώρες

Μυκηνών 11 & Μ. Αλεξάνδρου
10435 - Αθήνα

Κινητό : +69 32 44 27 22,
Γραφείο: +210 34 75 071

[email protected]

Κλείστε ραντεβού

Ατομική Θεραπεία

Τι αναζητούμε μέσα από την ψυχοθεραπεία Συνήθως ψάχνουμε απαντήσεις σε κάποιο βασικό μας ερώτημα ή μία διαφορετική οπτική γωνία κάποιων θεμάτων που μας απασχολούν. Ερωτήματα αυτογνωσίας θα υπάρχουν όσο ζούμε. Τι θέλω; Πόσο ξέρω τον εαυτό μου, τα ταλέντα μου; Ποιά είμαι; Ποιός θέλω να γίνω; Γιατί κάνω σχέσεις; Τι μου λείπει; Ποια είναι τα όνειρά μου; Τι με εμποδίζει από την ευτυχία μου; Τι φοβάμαι;

Κάποια από αυτά μοιάζουν σαν πρόκληση όταν τα διερευνούμε, ενώ άλλα μας ταλαιπωρούν ή μας ακινητοποιούν για χρόνια.  Μέσα από διαφορετικά μονοπάτια έκφρασης, προσεγγίζουμε αυτά τα ερωτήματα και παίρνουμε θέσεις απέναντί τους πιο άνετες από αυτές της απορίας, του φόβου, της δυσκολίας, της ακινησίας. Τα ερωτηματικά μπορεί να  ξαναεμφανιστούν στη ζωή μας, όμως, μέσα από την ψυχοθεραπεία, μαθαίνουμε τον τρόπο να τα επαναπροσδιορίζουμε.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, λοιπόν, σε διαφορετικές θέσεις, σε νέες και συχνά αντιφατικές οπτικές γωνίες, που μας βοηθούν να απαντάμε στα ερωτήματα της ζωής μας με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη ψυχολογική φόρτιση.

  • Ενήλικες
  • Έφηβοι
  • Παιδιά & Μαθησιακές Δυσκολίες
  • Θεραπεία Ζεύγους & Οικογενειακή Συμβουλευτική

Ενήλικες

 

Οι ατομικές συνεδρίες θεραπείας των ενηλίκων απευθύνονται σε όσα άτομα αισθάνονται μία οποιαδήποτε δυσφορία στη Σκέψη, στο Σώμα ή στο Συναίσθημά τους. 

Δεν έχει σημασία πώς ονομάζεται αυτή η δυσφορία. Σημασία έχει όταν την αισθανθούμε να αναζητήσουμε άμεσα βοήθεια ώστε να την αντιμετωπίσουμε γρήγορα πριν προκαλέσει ψυχοσωματικές διαταραχές. Όσο πιο νωρίς ξεκαθαρίζουμε τα ψυχολογικά μας ζητήματα, τόσο αποφεύγουμε τις χρόνιες ψυχοθεραπείες και πολύ περισσότερο την αναβλητικότητα στη ζωή μας.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, η ατομική θεραπεία απευθύνεται:

σε όσα άτομα θέλουν να επιλύσουν ένα συγκεκριμένο ερώτημα, πρόβλημα ή ανησυχία που τους απασχολεί καιρό στη ζωή τους

σε όσα άτομα δεν μπορούν να διευκρινίσουν τί τους συμβαίνει, αλλά έχουν παρατηρήσει μία δυσφορία ή αναβλητικότητα στην καθημερινότητά τους που δεν μπορούν να ελέγξουν

σε όσα άτομα επιθυμούν να βελτιώσουν κάποιες πτυχές της ζωής τους, γιατί δεν δεν αισθάνονται ικανοποίηση ή γιατί δεν εξελίσσονται (προσωπική ζωή, επαγγελματική επιτυχία, κοινωνική ολοκλήρωση)

σε όσα άτομα έχουν επισκεφτεί γιατρό με κάποια συμπτώματα στην υγεία τους και έχουν ακούσει την έκφραση «είναι από το άγχος».  Αυτό σημαίνει, ότι έχει ήδη σωματοποιηθεί μία χρόνια συμπεριφορά τους και γίνεται επιτακτική η ψυχολογική υποστήριξη για τον εντοπισμό του στρεσογόνου παράγοντα, που οδηγεί σε ψυχοσωματική αντίδραση, με μεγάλη πιθανότητα ασθένειας στο μέλλον. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενειών είναι αποτέλεσμα χρόνιου άγχους.

σε όσα άτομα έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποια διαταραχή της ψυχικής τους υγείας και αναζητούν θεραπεία, οπότε διερευνούν ψυχολόγο και θεραπευτικές τεχνικές που τους ταιριάζουν

σε όσα άτομα τους απασχολεί αν η συμπεριφορά ή οι σκέψεις τους αποκλίνουν αισθητά από τους άλλους, με αποτέλεσμα να διερωτώνται για το σωστό και το λάθος

σε όσα άτομα ανησυχούν για τη συμπεριφορά άλλων γύρω τους και θέλουν να συμβουλευτούν τί μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν

σε όλα τα άτομα που βρίσκονται σε οποιαδήποτε μορφή φαρμακευτικής υποστήριξης για λόγους ψυχικής υγείας. Η ψυχολογική υποστήριξη γίνεται πάντα σε συνεργασία με την ψυχίατρο που τους παρακολουθεί. Η φαρμακευτική αγωγή δημιουργεί το κατάλληλο θεραπευτικό «χαλί» για να οδηγηθούν οι ασθενείς στη συνεργασία με την ψυχολόγο. Το θεραπευτικό τρίγωνο που δημιουργείται με την ψυχίατρο και την ψυχολόγο είναι αυτό που οδηγεί στην ολοκληρωμένη αποκατάσταση των ασθενών, στη σταδιακή μείωση και, σε πολλές περιπτώσεις, στην αποκοπή από τα φάρμακα.

 

Οι ατομικές συνεδρίες θεραπείας για ενήλικες διαρκούν 60 λεπτά.

Έφηβοι

 

Η εφηβεία αποτελεί τη ψυχοσωματική γέφυρα μεταξύ παιδικής και ενήλικης ζωής. Η καταιγιστική μεταμόρφωση στο Σώμα συνοδεύεται από μία σειρά νέων προκλήσεων για τη Σκέψη και το Συναίσθημα που θα απασχολήσουν τους εφήβους. 

Βασικότερες προκλήσεις αποτελούν η σεξουαλική διερεύνηση και η δημιουργία της ξεχωριστής ταυτότητας του χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο ψυχολογικό στοίχημα που συμπίπτει με τη σχολική πίεση για επιτυχία και επαγγελματικό προσανατολισμό. Η αναζήτηση του ρόλου στην ερωτική ζωή, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην παρέα, στην κοινωνία, εντείνουν το εφηβικό άγχος και οδηγούν συχνά σε τάσεις για απομόνωση, διαταραχές άγχους, διατροφικές διαταραχές και άλλες ψυχολογικές δυσκολίες.

Τις περισσότερες φορές, οι έφηβοι οδηγούνται σε θεραπεία από την παρότρυνση της οικογένειας ή του σχολείου. 

Η Συνθετική προσέγγιση του Τριπτύχου Σκέψη-Σώμα-Συναίσθημα προσφέρει μια ολιστική διερεύνηση στις εφηβικές δυσκολίες και  τοποθετεί με ακρίβεια τα θέματα:

σεξουαλικής ταυτότητας

δημιουργίας χαρακτήρα

εκφοβισμού (bullying)

επαγγελματικού προσανατολισμού

κοινωνικής συμπεριφοράς ή απομόνωσης

διατροφικών διαταραχών

κοινωνικής-σωματικής εικόνας

διαχείρισης άγχους των εξετάσεων

εξαρτήσεων (ναρκωτικών ουσιών, διαδικτυακού εθισμού ή ηλεκτρονικών παιχνιδιών)

οικογενειακής επανατοποθέτησης (σε περιπτώσεις διαζυγίου, απόκτησης νέου μέλους, απώλειας κ.λπ)

 βίαιες ή αυτοκτονικές τάσεις

 

Οι ατομικές συνεδρίες θεραπείας για εφήβους διαρκούν 60 λεπτά.

Παιδιά & Μαθησιακές Δυσκολίες

 

Η παιδοψυχολογία είναι ο κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με τα παιδιά. Οι μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών προκύπτουν με την είσοδο στο σχολείο και περιλαμβάνουν μία μεγάλη γκάμα δυσκολιών.

Τα ζητήματα αυτοσυγκέντρωσης, το άγχος των εξετάσεων, η αδυναμία απομνημόνευσης, η υπερκινητικότητα, η δυσκολία προφορικής συμμετοχής, η αποτυχία παρά το διάβασμα, η άρνηση, η μάχη για τη μελέτη στο σπίτι και πολλές άλλες μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να χτυπήσουν την πόρτα του μαθητή και να κάνουν δύσκολη τη ζωή στο σχολείο και στο σπίτι.

Η μαθησιακή εξέλιξη βασίζεται σε εγκεφαλικές δομές κατανόησης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη γνωσιακή ικανότητα του παιδιού. Αν οι δομές αυτές δεν υποστηρίζουν ή δεν συμβαδίζουν χρονικά με το επίπεδο της σχολικής μάθησης, προκαλείται άρνηση, ελλειμματική προσοχή, διάσπαση προσοχής, αδυναμία οργάνωσης, υπερκινητικότητα, φοβίες, αποτυχία κ.λπ.. Η σχολική αποτυχία ή δυσκολία παρατείνεται και το παιδί στιγματίζεται στο σχολείο, αλλά και στην οικογένεια, που συγχέει το ρόλο του μαθητή με το ρόλο του παιδιού.

Με τη μέθοδο αξιολόγησης που βασίζεται στη θεωρία του Piaget, μπορούμε με ακρίβεια να «ελέγξουμε» αν και κατά πόσο οι νοητικές δομές του παιδιού είναι «μπροστά» ή «πριν» από τη δομή που καθορίζει η βιολογική του ανάπτυξη.

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος μας βοηθάει στην εξαιρετική συνεργασία με τα παιδιά. Εδώ, πραγματοποιούνται:

1. Διάγνωση και θεραπεία μαθησιακών δυσκολιών για παιδιά από 6 ετών βασισμένη στο γαλλικό μοντέλο της θεωρίας του Piaget.

2. Διαλέξεις για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα: “Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία”.

3. Εκπαιδεύσεις ειδικών στη νέα μέθοδο διάγνωσης και θεραπείας βασισμένη στο γαλλικό μοντέλο της θεωρίας του Piaget.

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Στη γνωσιακή υποστήριξη, επίκεντρο της δουλειάς μας με το παιδί είναι η ανάπτυξη, επανατοποθέτηση, αναδιοργάνωση ή οργάνωση των νοητικών δομών, και όχι πάντα η ανεύρεση των ψυχικών αιτίων που οδήγησαν ένα παιδί σε μία συγκεκριμένη νοητική εξέλιξη. Αυτή η επισήμανση είναι εξαιρετικά σημαντική για την απενοχοποίηση της οικογένειας από ενδεχόμενες σκέψεις και ανησυχίες. Τονίζουμε ότι οι μαθησιακές δυσκολίες βασίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος και σε γενετικούς παράγοντες που ενισχύονται περιβαλλοντικά, άρα οι γονείς είναι απαραίτητοι συνεργάτες σε όλη τη διαδικασία της θεραπείας και όχι αυτοί που ευθύνονται για τη δυσκολία του παιδιού. 

Διαχωρίζουμε τη συναισθηματική από τη γνωσιακή υποστήριξη του παιδιού, δύο διαδικασίες που αντιμετωπίζονται ξεχωριστά ψυχοθεραπευτικά. Στην περίπτωση που η ψυχολόγος αντιμετωπίσει συσχετισμούς των γνωσιακών δομών με την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης (νοημοσύνη που συνδέεται άμεσα με την αντιληπτική ικανότητα συναισθηματικών μηνυμάτων), τότε, μέσα στο πρόγραμμα της γνωσιακής υποστήριξης μπορεί να συμπεριλάβει ψυχοθεραπευτικές τεχνικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης αυτής νοημοσύνης. 

Αυτή η διευκρίνηση είναι απαραίτητη, γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή διάσπασης προσοχής αντιμετωπίζουν δυσκολίες έκφρασης και κατανόησης συναισθηματικών μηνυμάτων. Αυτό τα οδηγεί συχνά σε συμπεριφορές απομόνωσης ή έντονων συμπεριφορικών εκτονώσεων, όπως έντονη άρνηση, βιαιότητα, εναντίωση σε κανόνες, εγωκεντρικές απαιτήσεις χωρίς την κατανόηση της θέσης των άλλων, κ.α.. Ανάλογα με το πόσο η μαθησιακή διαδικασία, γενικότερα στο σχολείο και στην οικογένεια, έχει επηρεάσει τη συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού, κρίνεται και η αποκατάσταση των δυσκολιών του.

 

Η διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών με τη Μέθοδο Piaget διαρκεί 2.5 ώρες. Προηγείται υποχρεωτικά μία ξεχωριστή οικογενειακή συνάντηση με το παιδί και τους γονείς που διαρκεί 60 λεπτά.

Οι ατομικές συνεδρίες θεραπείας για τις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού διαρκούν 60 λεπτά.

Θεραπεία Ζεύγους & Οικογενειακή Συμβουλευτική

 

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν ερωτικές σχέσεις και δεν μένουν μόνοι τους;

Πότε είναι ένα ζευγάρι έτοιμο να κάνει οικογένεια;

Είναι μονογαμικό ή πολυγαμικό ον ο άνθρωπος; 

Συγχωρείται η μοιχεία;

Γίνεται να διαφωνεί εποικοδομητικά ένα ζευγάρι και πώς;  

Μπορεί ο έρωτας, η αγάπη, το πάθος να συνυπάρχουν σε μία μακροχρόχρόνια σχέση ή είναι καταδικασμένα στη συνήθεια;  

Ο φόβος της ανασφάλειας εμποδίζει το χωρισμό και ως πότε;   

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά ώστε να τα προστατεύσουμε από τον πόνο του χωρισμού;

Γίνεται μετά από χρόνια σε μία σχέση να κρατάμε ακόμα μυστικά των σεξουαλικών μας προτιμήσεων ή να λειτουργούμε με νομιμοποιημένα ταμπού που δεν μπορούμε να σπάσουμε από ανασφάλεια;

Μπορεί μία σημαντική αλλαγή στη ζωη του ενός (επαγγελματική στροφή ή αποτυχία, θάνατος αγαπημένου προσώπου, ασθένεια κ.λπ.) να τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη σχέση;

Κι αν τελικά δεν φτάσει το ζευγάρι στο χωρισμό, πως μπορεί να συνεχίσει με αρμονία;

 

Αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις μπορεί να βασανίζουν ένα  ζευγάρι που, από διαφορετικά αίτια, βρίσκεται σε αν-ησυχία. Συχνή δυσφορία, θυμός, στεναχώρια, συναισθηματική απομάκρυνση, σεξουαλική αποχή, παράπονα, εκρηκτικοί τσακωμοί είναι μερικά δείγματα  που οδηγούν σταδιακά σε ένα σημείο-αδιέξοδο για να ζητήσει το ζευγάρι βοήθεια από ένα ψυχολόγο.

Μαζί, ορίζουμε την κατάσταση και ψάχνουμε τους στόχους που μπορεί νο οδηγήσουν τον έναν από τους δύο, το ζευγάρι, ή και ολόκληρη την οικογένεια στη λήψη αποφάσεων για την επανατοποθέτηση της προηγούμενης ισορροπίας ή τη ριζική αλλαγή και την ομαλή κατεύθυνση προς μία νέα ισορροπία (π.χ. Διαζύγιο, μετακόμιση, αλλαγή προσώπων που συμμετέχουν στη φροντίδα των παιδιών, αλλαγή εργασίας κ.λπ.).

Η συμβουλευτική των ζευγαριών, με ή χωρίς παιδιά, είναι μία διαδικασία που στοχεύει στη βελτίωση της ζωής και όχι απαραίτητα στη «διάσωση» μιας σχέσης. Η έννοια της «βελτίωσης» αποκαλύπτεται από το κάθε ζευγάρι με τον δικό του μοναδικό τρόπο μέσα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. 

Είναι πολύ σημαντικό για ένα ζευγάρι να αποφασίσει να έρθει μαζί για αυτο το λόγο, δηλαδή, για τη βελτίωση της ζωής του και όχι για να βρει ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του. Η άρνηση δημιουργειται συχνά στον έναν από τους δύο από φόβο μήπως εκτεθεί σε κάποια κατηγορία. Έτσι καθυστερεί την επίσκεψη και οι δυσκολίες μεγαλώνουν. Η θεραπεία ζεύγους είναι ίσως η πιο ουσιαστική νέα αρχή για το ζευγάρι και βοηθάει άμεσα στην ανακούφιση από τη δυσφορία της έντασης. Δεν είναι μία διαδικασία δικαστηρίου όπου ψάχνουμε τον ένοχο αλλά μία διαδικασία εύρεσης της συναισθηματικής μας αλήθειας που μπορεί να μας απελευθερώσει στην επικοινωνία με τον/την σύντροφό μας.

 

Οι συνεδρίες θεραπείες για ζευγάρια και οικογένειες διαρκούν 60 λεπτά. 

arrow

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την σωστή και ομαλή λειτουργία της, την παροχή των υπηρεσιών μας, τη συλλογή στατιστικών στοιχείων και την παροχή περιεχομένου προσαρμοσμένου στα ενδιαφέροντά σας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα Πολιτική Περί Cookies.