Επιλέγουμε άλλη μουσική ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, αλλά και η μουσική μάς επιλέγει γιατί κουμπώνει με έναν δικό της τρόπο στην ψυχολογία μας.
Κάποια μουσικά κομμάτια, μας εκφράζουν χρόνια και όταν τα ακούμε λειτουργούν σαν ηφαίστειο αισιοδοξίας ή κινητοποίησης. Άλλα, πάλι, μας βυθίζουν σε προβληματισμούς ή επίπονες αναμνήσεις. Η μουσική ως μέρος της ζωής μας, φέρει μαζί της όλο το παρελθόν μας, χωρίς να ρωτά το γιατί και το πώς των καταστάσεων. Το κάνει, απλά, ταξιδευοντας από τον εξωτερικό στον εσωτερικό μας κοσμο.
Πώς μπορούμε άραγε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μόνιμη σχέση με τη μουσική στη ζωή μας; Μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να «διαβάζουμε» τη μουσική ως ένα ψυχολογικό αποτύπωμά μας; Κι αν ναι, τι αποκαλύπτει αυτή η μουσική για το συναισθηματικό μας κόσμο;
Η Εύη Σύρου μέσα από την ψυχολογία και η Σοφία Καμαγιάννη μέσα από τη μουσική σας προσκαλούν σε ένα εναλλακτικό σεμινάριο που συνθέτει τη δύναμη της μουσικής με τη δύναμη της ψυχολογίας και αποκαλύπτει ένα εναλλακτικό μέσο αυτοδιάγνωσης.
Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο βασισμένο σε διαφορετικές ψυχολογικές και μουσικές δράσεις μέσα από τις οποίες εξερευνούμε με ποιους τρόπους τα όργανα (κρουστά και μελωδικά), οι φωνές και το σώμα μπορούν να συμβάλλουν στην αυτοδιάγνωση και την προσωπική ανάπτυξη και την ομαδική μουσική έκφραση και δημιουργία. Τα εργαλεία μας: ο ενθουσιασμός, η φαντασία, η μουσικοθεραπεία, ο αυτοσχεδιασμός, η αυτόματη γραφή, η συλλογικότητα, η σύνθεση, η έκπληξη, το παιχνίδι... μέσα από μία μοναδική σύνθεση έκφρασης του Τριπτύχου Σκέψη-Σώμα-Συναίσθημα που θα καταλήξει σε μια ψυχολογική συναυλία!
Στόχοι του Σεμιναρίου:
Στο τέλος αυτού του βιωματικού σεμιναρίου θα έχετε... έρθει με την αγαπημένη σας μουσική (3 μουσικά κομμάτια) και θα φύγετε:
• έχοντας στα χέρια σας μία συμβολική παρτιτούρα που θα έχετε εσείς δημιουργήσει και που απεικονίζει την ψυχολογία σας την ημέρα του σεμιναρίου, άρα και τις ανάγκες που προβάλλονται εκείνη τη στιγμή στη ζωής σας.
• έχοντας εκτεθεί σε έναν μοναδικό τρόπο να κάνετε μέσω της μουσικής, αυτοδιάγνωση της ψυχολογίας σας όποτε επιθυμείτε, άρα να οδηγείστε σε αυτοβελτίωση ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας.
Δομή του Βιωματικού Σεμιναρίου
1ο μέρος: Η μουσική από έξω μου
Στο πρώτο μέρος, μέσα από ασκήσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης των αισθήσεων, αυτοσυγκέντρωσης, αναπνοής, εκπαιδευόμαστε στις τρείς γλώσσες του Τριπτύχου Σκέψη-Σώμα-Συναίσθημα. Καταλήγουμε σε μία μοναδική αυτοανάλυση μέσα από τα τρία (3) μουσικά κομμάτια που έχουμε φέρει μαζί μας, τα οποία γίνονται οι διαδρομές της αυτογνωσίας μας και αποκαλύπτουν και/ή ανοίγουν θεραπευτικά μονοπάτια του εαυτού μας. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στη συνέχεια ατομικά και να γίνει μία μόνιμη αυτογνωστική διαδικασία ανά πάσα ψυχολογική στιγμή!
2ο μέρος: Η μουσική από μέσα μου
Στο δεύτερο μέρος, μέσα από ασκήσεις και δράσεις, εκπαιδευόμαστε στην ανάγνωση, στη γραφή, στον αυτοσχεδιασμό και την αναπαραγωγή μουσικών ήχων έξω από την κλασική μουσική γραφή. Καταλήγουμε συνθέτοντας από το πρώτο μέρος του σεμιναρίου με αυτόματη γραφή τη «μουσική του εαυτού μας» εκείνη τη δεδομένη στιγμή, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα και/ή λόγο. Η «παρτιτούρα» της μουσικής μας σύνθεσης απεικονίζει την ψυχολογία εκείνης της ημέρας και μας οδηγεί πέρα από τη θεραπευτική της έκφραση σε μία σαφή εικόνα της ενδοεπικοινωνίας του τριπτύχου μας εκείνη τη στιγμή της ζωής μας.
3ο μέρος: Η ψυχολογική συναυλία
Ομαδική Σύνθεση της μουσικής από μέσα μας. Γινόμαστε όλοι μέρος μίας συλλογικής μουσικής σύνθεσης, από τη μουσική του εαυτού μας, στην αίσθηση ενός συνόλου που υπάρχει με εμάς και μπαίνει σε ροή με όλους, όπως ακριβώς η αίσθηση μας από την ένταξη σε οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο!
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσα άτομα:
• έχουν διάθεση να παίξουν με τη μουσική και να αποτυπώσουν με ένα νέο τρόπο τη συναισθηματική τους ταυτότητα
• θέλουν να ακούνε μουσική και να μπορούν ενίοτε να «διαβάζουν» την ψυχολογία τους
• ακούνε συστηματικά ένα μουσικό κομμάτι για να αναπολήσουν το συναίσθημα εκείνης της στιγμής (θα μάθουν τι σημαίνει τελικά αυτό)
• που κάνουν ήδη ψυχοθεραπεία (η τεχνική αυτοδιάγνωσης που θα εκτεθούν θα προσθέσει στην αυτογνωσία τους)
• που ανήκουν σε ειδικότητες, όπως μουσικοί, παιδαγωγοί, ηθοποιοί, χορευτές, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι (θα μάθουν τεχνικές για τη βελτίωση της ομάδας τους και του εαυτού τους)
• δυσκολεύονται να απελευθερωθούν είτε λεκτικά είτε σωματικά. Ντροπές σε κοινωνικό σύνολο, δυσκολίες σε στιγμές χορού, αναστολές σε φιλικό ή οικογενειακό επίπεδο όταν προκύπτουν διαφωνίες, φόβοι απόρριψης από τον τρόπο έκφρασης (θα μάθουν τα κλειδιά για το άνοιγμα της εκφραστικότητάς τους)
Απαραίτητα:
• Τρία (3) μουσικά κομμάτια που θα φέρετε εσείς σε CD ή στικάκι USB, ανεξάρτητα από τη γλώσσα. Αν επιλέξετε μόνο ορχηστρική μουσική, φέρνετε οπωσδήποτε τους τίτλους. Αν επιλέξετε με στίχους, φέρνετε εκτυπωμένα τα λόγια σε οποιαδήποτε γλώσσα, αρκεί εσείς να την καταλαβαίνετε.
• Δεν είναι υποχρεωτικές μουσικές γνώσεις.
• Όλα τα μουσικά όργανα για τον αυτοσχεδιασμό παρέχονται από τη Σοφία Καμαγιάννη. Όμως, αν δουλεύετε ένα προσωπικό σας μουσικό όργανο θα ήταν ενδιαφέρον να το φέρετε.
• Δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής
• Δίνεται υλικό του σεμιναρίου
• Φέρτε μαζί σας άνετα ρούχα & κάλτσες
Το σεμινάριο συντονίζουν παράλληλα: Εύη Σύρου, Γνωσιακή Ψυχολόγος & Σοφία Καμαγιάννη, Μουσικοσυνθέτρια
Τόπος διεξαγωγής: Μυκηνών 11 & Μ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός (μετρό Κεραμεικός), Αθήνα
Διάρκεια: 5 ώρες
Μέγιστος αριθμός: 15 άτομα (τηρείται σειρά προτεραιότητας)
Ο χώρος των ατομικών και ομαδικών συναντήσεων είναι 100 τετραγωνικά μέτρα, διαμπερής, με 4 μπαλκονόπορτες που θα παραμένουν ανοιχτές λόγω των μέτρων πρόληψης του Covid-19. Τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής στο χώρο. Ερχόμαστε υγιείς, εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον.
___
Πληροφορίες & Εγγραφές:
Τηλ.: 210 34 75 071
(αφήνετε το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο επικοινωνίας σας στον τηλεφωνητή αν δεν μιλήσουμε)
e-mail: [email protected]
___
Λίγα λόγια για την συνεργάτιδά μας Σοφία Καμαγιάννη:
H Σοφία Καμαγιάννη σπούδασε πιάνο, θεωρητικά, κλασσικά κρουστά, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, σύγχρονη σύνθεση (MMus,Goldsmiths College – University of Londοn) και μαθηματικά (Πανεπιστήμιο Πατρών, ΜA, Πανεπιστήμιο Leeds).
Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια, μεταξύ των οποίων το ετήσιο σεμινάριο μουσικοθεραπέιας (Νordoff-Robbins, 2009, Aθήνα), το καλοκαιρινό σεμινάριο «Music and Dance Education: Orff Shulwerk» (1999, Salzburg), καθώς και σεμινάρια με τους C.Landini και W.Hartmann- σύνθεση,J.Richards - Dirty Electronics, Μ.Μελιγκοπούλου - διεύθυνση χορωδίας, Ζαν Ζακ Λεμέτρ- performance, Therees Hibbard διεύθυνση χορωδίας και body singing.
Τα μουσικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και συνεργάζεται με καλλιτέχνες διαφορετικών κατευθύνσεων. Χρησιμοποιεί συχνά ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα έργα της σε συνδυασμό με ακουστικά όργανα. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά μουσικά σύνολα (Kreutzer Quartet, Καμεράτα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, παιδικη-νεανική χορωδία Rosarte, University of Baltimore Symphony Orchestra, L’Αnima , Κρούσσις, κ.ά.) Έργα της ενόργανης μουσικής και ηλεκτροακουστικά έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, την Αγγλία (Λονδίνο),την Ιταλία (Val Tidone, Piacenza), την Ολλανδία (Άμστερνταμ), το Λουξεμβούργο και τις ΗΠΑ ( Βαλτιμόρη, Βιρτζίνια,Arizona).
Έχει γράψει τραγούδια, μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις (Εθνικό Θέατρο, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Θ.Ο.ΕΠ.Π, κλπ) για ταινίες μικρού μήκους και video art, για εγκαταστάσεις (installations) και για παραστάσεις χορού. Έγραψε τη μουσική για τις τραγωδίες «Πέρσες» (ΚΘΒΕ, 2014) και «Αγαμέμνων» (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης,2013) σε σκηνοθεσία Ν.Κοντούρη.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δημιουργία πολύτεχνων παραστάσεων. Σημαντική στιγμή της το έργο «Πέρασα…» (2018), μικτό θέαμα-ακροάμα πάνω στην ποίηση της Κικής Δημουλά (θέατρο Τζένη Καρέζη, Μέγαρο Θεσσαλονίκης, σύνθεση-σκηνοθεσία)
Έχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά σχήματα και παραστάσεις (πιάνο, ενορχήστρωση) με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και θέατρα
Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς ως μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ και η Στεγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ειδικότερα το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται σε ομαδικές δράσεις μουσικής έκφρασης όλων των ηλικιών.
Δίδαξε μουσική σύνθεση σε τριετή μετεκπαιδευτικό κύκλο μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff (σχολή Μωραίτη) και ρυθμολογία (μέσα από το βίωμα) στο Opera Studio του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Διδάσκει και διευθύνει την κοινωνική χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου "Αγγ. Σικελιανός" στην Ηλιούπολη.