Close Right Contact SideBar Box

Προγραμματισμένα Σεμινάρια

Τοποθεσία & ώρες

Μυκηνών 11 & Μ. Αλεξάνδρου
10435 - Αθήνα

Κινητό : +69 32 44 27 22,
Γραφείο: +210 34 75 071

[email protected]

Κλείστε ραντεβού
Πότε οι Σεξουαλικές Φαντασιώσεις Οδηγούν στην Παθολογία;

Πολλές φορές οι σεξουαλικές φαντασιώσεις χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν το συναισθηματικό κενό μιας σχέσης.

Σε τι διαφέρει η  ονειροπόληση από τις σεξουαλικές φαντασιώσεις;
 
Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, τόσο απαραίτητο όσο και η καθημερινή ονειροπόληση! 
 
Όμως... σε τι διαφέρει η ονειροπόληση από τις σεξουαλικές φαντασιώσεις;
 
Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας για να «μεταφερθούμε» σε ένα εξωτικό μέρος της Αυστραλίας που έχουμε δει στην τηλεόραση ή σε κάποιο περιοδικό. Στην ονειροπόληση, θα μπορούσαμε να φανταστούμε εμάς (και την παρέα μας) να κάνει Χριστούγεννα με έναν καλοκαιρινό Άγιο Βασίλη να μας συνοδεύει με μαγιό (!) στις παραλίες όπου κάνουμε ηλιοθεραπεία. Θα μπορούσαμε, ενώνοντας διαφορετικές εικόνες από τις μνήμες μας να φτιάξουμε ένα πλαίσιο γεμάτο λεπτομέρειες που δεν έχουμε ζήσει ποτέ, αλλά που πολύ πιθανόν συνθέτουν το φάσμα των επιθυμιών μας εκείνη τη στιγμή. Επιθυμιών κάθε τύπου, από αγαπημένα χρώματα, τοποθεσίες, συναισθήματα, σκηνικά, μουσική, γεύσεις, αισθήσεις.
 
Στη σεξουαλική φαντασίωση, θα μπορούσαμε, αντίστοιχα, να ερωτοτροπούμε στην ίδια παραλία με έναν ονειρικό εραστή ή και με ολόκληρη την παρέα, με διαφορετικές λεπτομέρειες που διεγείρουν αντίστοιχα μία επιθυμία: την ερωτική!
 
Σαν βιολογική διαδικασία, η ονειροπόληση και οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δεν διαφέρουν πουθενά. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την ικανότητα της συνείδησης να παράγει ένα ταξίδι φαντασίας που αποσκοπεί σε κάποια απόλαυση.
 
Αυτό που αλλάζει είναι το πώς χρησιμοποιούμε την απόλαυση αυτού του ταξιδιού.
 
Στην ονειροπόληση, θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε το όνειρο σε ένα σχέδιο για τις επόμενες διακοπές μας ή απλά να ανατρέχουμε σε αυτό για να πάρουμε δημιουργική ενέργεια σε μια στιγμή της καθημερινότητάς μας. Αντιθέτως, στη σεξουαλική φαντασίωση, χρησιμοποιούμε τη φαντασία για να διεγείρουμε συγκεκριμένα τα σεξουαλικά μας ένστικτα, με έναν τρόπο που μπορεί να μην πραγματοποιείται ποτέ. Η φαντασίωση γίνεται με τον καιρό ένα ασφαλές ταξίδι της σκέψης μας, με απόλυτη επιτυχία στην απόλαυση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναμένουμε ή αναζητούμε να πραγματοποιηθεί ποτέ. 
 
Πώς λειτουργούν οι υγιείς σεξουαλικές φαντασιώσεις;

• Αυξάνουν την ερωτική επιθυμία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης
• Αυξάνουν τη σεξουαλική διέγερση στον αυνανισμό
• Βοηθούν στην αναζήτηση της ερωτικής απόλαυσης
• Βοηθούν στην ανακάλυψη του σώματος μέσα στη σεξουαλική πράξη
• Αυξάνουν την ένταση του οργασμού
• Μεταβάλλουν τη διάρκεια της ερωτικής πράξης
 
Πότε καταλαβαίνουμε ότι είναι υγιείς;

• όταν το ζευγάρι συναινεί
• όταν κανένας από τους δύο δεν χρειάζεται να πιεστεί στην προσωπική του ηθική για κάτι που κάνει. (Η συναισθηματική ανάγκη της σχέσης δεν πρέπει να περιορίζει σε καμία περίπτωση την ελευθερία πράξεων και σκέψεων του ατόμου, αντιθέτως να του δίνει την ευχαρίστηση κάθε μέρα, και ειδικά μετά την ερωτική πράξη, ότι ήταν ο εαυτός του!)
• όταν εμπλουτίζουν σωματικά και συναισθηματικά τη σχέση του ζευγαριού και δεν προκαλούν προβληματισμούς. (Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι αρκετές από τις υγιείς φαντασιώσεις μπορεί να θεωρούνται ταμπού σε ένα ζευγάρι, άρα η γνώση του τι είναι επιτρεπτό ή όχι στην ερωτική πράξη να λείπει. Τότε, οι φαντασιώσεις καταπιέζουν κάποιον από τους δύο, γιατί ποτέ δεν πραγματοποιείται κάτι απόλυτα επιθυμητό και υγιές στη σεξουαλική πράξη)  
• όταν δεν εμποδίζουν τη συναισθηματική επαφή μέσα στην ερωτική πράξη. Είναι και οι δύο εκεί και όχι σε δύο διαφορετικούς φανταστικούς κόσμους ο καθένας.
 
Γιατί τα σεξουαλικά μυστικά παραμένουν ένα θέμα «ταμπού» μέσα στη σχέση;
 
Ο φόβος της απόρριψης από τον ερωτικό σύντροφο, είναι ο λόγος που κάνει τις σεξουαλικές φαντασιώσεις να παραμένουν για πάντα μυστικά. Και βέβαια η ανασφάλεια ότι κάποιος δεν έκανε κάτι «καλά», όποτε για αυτό ζητάει να προστεθεί κάτι στην ερωτική πράξη.
 
Αν και οι έρευνες δείχνουν πως οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ψυχολογικά φαινόμενα και για τα δύο φύλα, εξακολουθούν να παραμένουν ένα θέμα «ταμπού» μέσα στη σχέση. Κι αυτό γιατί στις σεξουαλικές φαντασιώσεις «υπάρχουμε» συνήθως πολύ πριν από μία σχέση και συνυπάρχουμε με συγκεκριμένες συμπεριφορές και φανταστικούς συντρόφους σε συγκεκριμένες μας στιγμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούμε έναν αυστηρά προσωπικό κόσμο, που δύσκολα συνδέουμε με τον ερωτικό σύντροφό μας.
 
Ταυτόχρονα, το είδος της φαντασίωσης μπορεί να περιλαμβάνει πράξεις που είναι κοινωνικά ή ηθικά απαγορευμένες, όπως για παράδειγμα, σεξ σε δημόσιους χώρους ή προκλητική συμπεριφορά μπροστά σε φίλους. Η λεπτή διαχωριστική γραμμή που χαρακτηρίζει το σωστό και το λάθος μας, την πρέπουσα και την απρεπή συμπεριφορά μας, είναι αυτή που διαχωρίζει τους ηθικούς μας φραγμούς και τις υποσυνείδητες κοινωνικές και θρησκευτικές επιταγές από την αποκάλυψη μιας φαντασίωσης. Σε γενικές γραμμές, σε οποιαδήποτε φαντασίωση, από στριπτίζ και χρήση χειροπεδών μέχρι σεξ στην παραλία ή στις τουαλέτες ενός μπαρ, αυτό που χρειάζεται πάντα είναι η συνειδητή συμμετοχή του ερωτικού συντρόφου. Ο φόβος της απόρριψης, είναι ο λόγος που κάνει τις σεξουαλικές φαντασιώσεις να παραμένουν για πάντα μυστικά. Γιατί μία άρνηση σε ένα τόσο προσωπικό ζήτημα προκαλεί ενοχές και ανασφάλεια που μπορεί να αποξενώθει το ζευγάρι. Προσοχή, εδώ μιλάμε πάντα για υγιείς φαντασιώσεις (όχι αυτές που ακολουθούν).
 
Πότε οι σεξουαλικές φαντασιώσεις φανερώνουν πρόβλημα σε μία σχέση;
 
Πολλές φορές οι σεξουαλικές φαντασιώσεις χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν το συναισθηματικό κενό μιας σχέσης. Τότε, η φαντασίωση αντικαθιστά τα πρόσωπα της σχέσης. Η ηδονή ταυτίζεται με τη φαντασίωση και τα πρόσωπα γίνονται το μέσο και όχι ο σκοπός της ερωτικής πράξης.
 
Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό κόσμο στον οποίο καταφεύγει κανείς γιατί δεν μπορεί να διεγερθεί διαφορετικά. Με άλλα λόγια, κάποιες φαντασιώσεις μπορούν να μετατραπούν σε εμμονές. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς αυτές, δεν μπορεί να λειτουργήσει κάποιος στην ερωτική πράξη. Τις χρησιμοποιεί ανεξάρτητα από το συναίσθημα ως αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικής διαδικασίας. Είτε αυτό σημαίνει κακή επικοινωνία με το σύντροφο γενικά, είτε έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος ειδικά, τότε το ζευγάρι σίγουρα δεν ζει αυτό που θα μπορούσε να ζήσει.
 
Πότε οι σεξουαλικές φαντασιώσεις οδηγούν στην παθολογία; 
 
Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, οι εμμονές μπορεί τελικά να οδηγήσουν από την «απαγορευμένη σκέψη» στην «απαγορευμένη πράξη». Εκεί, μπορεί να γίνουν ψυχολογικά επικίνδυνες. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για κοινωνικούς κινδύνους, αλλά για παθολογίες που φανερώνουν γενικότερα ψυχικές διαταραχές και μπορεί να βλάψουν τόσο το ίδιο το άτομο όσο και τους ερωτικούς συντρόφους του.
 
Όσο «απαγορευμένη» κι αν είναι μια σκέψη, μπορεί πάντα να λειτουργεί ευεργετικά στην ερωτική πράξη. Όταν όμως η σκέψη γίνει πράξη, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ακρότητες που ξεφεύγουν από την έννοια της σεξουαλικής επαφής. Στις περιπτώσεις αυτές, η ηδονή ταυτίζεται με την εμμονή και όχι πλέον με τον ερωτικό σύντροφο. Βασικό ζητούμενο είναι, επίσης, το κατά πόσο ο σύντροφος πραγματικά ενδίδει στη φαντασίωση του άλλου. Ενδέχεται σε πολλές περιπτώσεις ο συναισθηματικός δεσμός να καταπιέσει τον άλλο.
 
Σεξουαλικές φαντασιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχολογικά επικίνδυνες συμπεριφορές: 
(«Μπορεί» σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα, η οποία αυξάνεται ανάλογα με τη χρήση και τη συχνότητα της φαντασίωσης. Ειδικά, μόνο, εξετάζεται κάθε περίπτωση για το βαθμό που επηρεάζει την ψυχική υγεία.)
• Μαζοχισμός
• Σαδισμός
• Επιδειξιομανία
• Ηδονοβλεψία
• Ζωοφιλία
• Μεταμφίεση στο αντίθετο φύλο ή σε ζώο
• Κοπρολαγνεία
• Ουρολαγνεία
 
Προσοχή! Η παιδεραστία δεν ανήκει ποτέ και σε καμία περίπτωση στις ερωτικές φαντασιώσεις. Σε οποιαδήποτε μορφή σκέψης ή πράξης είναι παθολογική!
 
Προσοχή! Ένα άτομο έχει δικαίωμα να διακόψει την σεξουαλική πράξη, ακόμα και εάν αρχικά συναίνεσε, σε οποιαδήποτε στιγμή της επαφής. Η μη-συναινετικές σεξουαλικές πράξεις είναι βιασμός!

 
Εάν νομίζετε πως εσείς ή κάποιο άτομο που ξέρετε μπορεί να επωφεληθεί από μία συνεδρία σχετικά με τις σεξουαλικές διαταραχές, τον σεξουαλικό εθισμό ή τον γενικό σεξουαλικό προβληματισμό, επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού.

____
Τα άρθρα είναι ψυχοεκπαιδευτικά. Δεν είναι διαγνωστικά, ούτε θεραπευτικά εργαλεία. Στοχεύουν στην ενημέρωση και τη γνώση. Πηγή Άρθρου & Δικαιώματα: Εύη Σύρου, Γνωσιακή Ψυχολόγος | www.evysyrou.gr
 

arrow

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την σωστή και ομαλή λειτουργία της, την παροχή των υπηρεσιών μας, τη συλλογή στατιστικών στοιχείων και την παροχή περιεχομένου προσαρμοσμένου στα ενδιαφέροντά σας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα Πολιτική Περί Cookies.