Close Right Contact SideBar Box

Προγραμματισμένα Σεμινάρια

Τοποθεσία & ώρες

Μυκηνών 11 & Μ. Αλεξάνδρου
10435 - Αθήνα

Κινητό : +69 32 44 27 22,
Γραφείο: +210 34 75 071

[email protected]

Κλείστε ραντεβού
H Ψυχολογία του Φόβου που Σπέρνει ο Covid-19

Μένουμε σπίτι, όσο βγάζουμε έξω το φόβο μας!

Τίποτε στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, αλλά για να το κατανοήσουμε. Τώρα, είναι η εποχή για να κατανοήσουμε περισσότερο, ώστε να φοβόμαστε λιγότερο.

—Μαρί Κιουρί

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που αναπαράγεται από ένα πραγματικό ή φανταστικό  κίνδυνο. Μας γεμίζει αρνητική ενέργεια, ειδικά αν παραμένει στάσιμος χωρίς να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο για αυτόν. Ζυγίστε τον κίνδυνο της ασθένειας. Μην ενδίδετε στην τρομολαγνεία. Είναι απόλυτα λογικό να μην θέλουμε να αρρωστήσουμε και να μην κολλήσουμε κάποιον από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά ως εκεί. Ο πραγματικός κίνδυνος του Covid-19 είναι λίγο μεγαλύτερος από την εποχιακή γρίπη. Ο φανταστικός κίνδυνος, όμως, είναι δυσανάλογος! Μην μπερδευτείτε ψυχολογικά! 

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που αναπαράγεται από ένα πραγματικό ή φανταστικό κίνδυνο. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τους ξεχωρίσει, με αποτέλεσμα να αντιδρά με το ίδιο στρες. Ο πραγματικός είναι συχνά απειροελάχιστος μπροστά στον φανταστικό που μας καθηλώνει! Κι αυτό γιατί, χτίζει τα θεμέλια για μία ασθενική ψυχολογία. Κρίσεις πανικού, ζαλάδες, απομόνωση, έμμονες σκέψεις, άρνηση είναι μερικά συμπτώματα. Όταν περάσει αυτή η καραντίνα και το κυνήγι του Covid-19, καλό θα είναι να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε φοβίες και διαταραχές που θα μας μολύνουν για χρόνια ή για πάντα στη ζωή μας. Ας πετάξουμε τον φανταστικό κίνδυνο, λοιπόν, ως εξής:

1. Μία φορά την ημέρα ενημέρωση. Δεν ωφελεί να διαβάζουμε ή να βλέπουμε συνέχεια τα νέα και τις ειδήσεις. Προκαλούν άγχος. Δεν ωφελεί να αναρτούμε συνέχεια τρομαχτικά στατιστικά. Δεν ωφελεί να μιλάμε συνέχεια για τον κίνδυνο. Γεμίζουμε, έτσι, το σώμα μας με αρνητική ενέργεια και γινόμαστε πιο επιρρεπείς στην ασθένεια και στη σύγχυση

2. Κλείστε (σίγαση) όλες τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας και στον υπολογιστή σας. Απολαύστε την κοινωνική δικτύωση υπεύθυνα για την ψυχολογία σας. Οι ήχοι επηρεάζουν την αντίληψη, τη συγκέντρωση και την αίσθηση του παρόντος. Διασπούν αυτό που επιλέγουμε να ζούμε.

3. Φερθείτε στο σώμα σας με την αγάπη και τη φροντίδα που θα δείχνατε εάν ήσασταν λίγο (ή πολύ) άρρωστοι. Δεν είναι περίεργο που τότε αυτόματα τρεφόμαστε υγιεινά και ξεκουραζόμαστε περισσότερο; Κατά βάθος, όλοι ξέρουμε αυτό που μας κάνει καλό. Αυτή θα έπρεπε να είναι η καθημερινότητα για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, 365 ημέρες τον χρόνο. 

4. Ενυδατωθείτε! Πίνετε πολύ νερό, αποτελούμαστε από περισσότερο από 70% νερό. Επανεξετάστε τι ακριβώς είναι αυτά που καταναλώνετε και κάντε επιλογές αποτοξινωτικών διατροφών για την ενίσχυση του οργανισμού σας κατά του στρες.

5. Σημειώστε τα θετικά! Πάρτε μια κόλλα χαρτί, γράψτε όλα, μα όλα, τα πράγματα που σας δίνουν ακόμη και το πιο στοιχειώδες θετικό (+) συν στην καθημερινότητά σας! Ένα ζεστό μπάνιο, το αγαπημένο σας φαγητό, η αγαπημένη σας στιγμή, το αγαπημένο σας αστείο, οι αγαπημένοι σας άνθρωποι, το αγαπημένο σας ζεστό ρόφημα, το αγαπημένο σας χαμόγελο, το αγαπημένο σας χόμπι, το αγαπημένο σας μυστικό, το αγαπημένο σας μέρος να επισκέπτεστε, την αγαπημένη σας μουσική, το αγαπημένο σας βιβλίο, την αγαπημένη σας ταινία, τις αγαπημένες σας διακοπές, τις αγαπημένες σας φωτογραφίες, τις αγαπημένες σας αναμνήσεις. Πάρτε μια βαθιά συνειδητή αναπνοή που θα σας γεμίσει οξυγόνο και θα σας φέρει στο εδώ και τώρα! Και ξεκινήστε την εφαρμογή! Κάθε μέρα, 365 ημέρες τον χρόνο! Ένα (+) συν  την ημέρα, το πλην (-) το κάνει πέρα.

6. Κινήστε το Σώμα με οποιοδήποτε τρόπο! Διακόψτε, έτσι, τη Σκέψη. Το Σώμα, στη συνέχεια, θα κινήσει το Συναίσθημα και τη Σκέψη σας χωρίς να το καταλάβετε. Το Τρίπτυχο Σκέψη-Σώμα-Συναίσθημα ενδοεπικοινωνεί και βοηθάει πάντα το ένα το άλλο, αν μάθουμε να το ακούμε και να το χειριζόμαστε στα δύσκολα. 

7. Μοιραστείτε στις επικοινωνίες σας τα συναισθήματά σας για την καθημερινότητα, και όχι μόνο τις ειδήσεις. Αποδεχτείτε ότι μπορεί να εναλλάσσεται συχνά το Συναίσθημά σας και ακολουθήστε το με αγάπη. Μη φοβάστε να θυμώσετε ή να κλάψετε, μοιραστείτε το.

Διανύουμε μία μοναδική ιστορική περίοδο που πρέπει να ανασύρουμε την αρετή της υπομονής και της συγκέντρωσής μας στα θετικά (+) συν του εαυτού μας και του συνόλου. Όταν γεμίζουμε με αρνητικές (-) πλην σκέψεις και συναισθήματα, χρειάζεται να εντείνουμε την εργασία μας πάνω στα θετικά (+) συν. Αυτό θα μας βοηθήσει να είμαστε ψυχολογικά και ανοσοποιητικά δυνατοί, ώστε να περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα. 

Η μάχη της ψυχολογίας δεν κερδίζεται όταν εμμένουμε στα (-) πλην, αλλά, όταν αναδεικνύουμε τα συν (+) που θα μας φέρουν δυνατούς στην κορυφή… πάνω στο «κύμα της ζωής», έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα πάντα!

 

Εάν νομίζετε πως εσείς ή κάποιο άτομο που ξέρετε μπορεί να επωφεληθεί από μία συνεδρία σχετικά με το άγχος, τον φόβο ή κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή, επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού.

____ 

Τα άρθρα είναι ψυχοεκπαιδευτικά. Δεν είναι διαγνωστικά, ούτε θεραπευτικά εργαλεία. Στοχεύουν στην ενημέρωση και τη γνώση. Πηγή Άρθρου & Δικαιώματα: Εύη Σύρου, Γνωσιακή Ψυχολόγος | www.evysyrou.gr

arrow

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την σωστή και ομαλή λειτουργία της, την παροχή των υπηρεσιών μας, τη συλλογή στατιστικών στοιχείων και την παροχή περιεχομένου προσαρμοσμένου στα ενδιαφέροντά σας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα Πολιτική Περί Cookies.